2011. január 13., csütörtök

Át vagyunk vágva kegyetlenül

Ismeretlen tettes ellen, sikkasztás miatt folytat nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a százhalombattai társasházakból hiányzó milliók ügyében. Az eljárás eredményessége érdekében ennél többet nem árult el a rendőrség sajtófelelőse. A városban sokan nem értik, miért nem adnak ki körözést az eltűnt közös képviselő ellen.

Nem érti, miért csak akkor született feljelentés a volt közös képviselőjük ellen, amikor az már eladta ingatlanjait, és eltűnt a városból, talán az országból is – mondta egyebek mellett egy neve elhallgatását kérő társasházi tulajdonos. Úgy érzi, igazságtalan, hogy miközben óriási anyagi kár érte őket, tulajdonképpen az otthonaik kerültek veszélybe, mindenhol csak azt hallják, hogy egyedül ők tehetnek arról, ami történt. Szerinte ugyanis, akármilyen tudatosak is a tulajdonosok, ha a közös képviselő be akarja őket csapni, be is fogja. Nyilvánvaló, hogy hamis dokumentumokkal a választott számvizsgáló bizottságot, vagy a közgyűlést is ugyanúgy félre lehet vezetni, mint ahogyan a bankot lehetett. És ha már a banknál tartunk, az vajon nem tehető felelőssé, amiért senkinek sem tűnt fel, hogy "ezek az egyszerű lakótelepi emberek" egyre csak veszik fel a hitelt a különböző felújításokra? Ráadásul több esetben ugyanarra?

Nyilatkozónknak azt mondták a bank képviselői, azért nem gyanakodtak, mert úgy gondolták, a közös képviselő több ütemben végezteti el a munkát. És a tetőszigetelés? – kérdezi ő. Annyit egy laikus is tud, hogy azt nem lehet több részletben végezni. Márpedig az ő házukban ez is így történt, legalábbis a pénzintézetnek benyújtott papírok szerint.

Sokan azt is méltánytalannak tartják, hogy a bank – saját belső szabályzatára hivatkozva – több hónapig nem értesítette a tulajdonosokat a törlesztés elmaradásáról. Mint mondják, a banki protokoll miatt ők károsultak, de úgy vélik, az önkormányzat részéről is méltányosabb lett volna, ha korábban értesíti a bajról a lakóközösségeket. "A választások előtt mindenki minket akart megmenteni, azóta semmiféle biztatást, segítséget nem kapunk – mondja a meglopott társasházi tulajdonos, aki úgy összegez: "kegyetlenül át vagyunk vágva". Elkeseredése még akkor is érthető, ha nem egészen tárgyilagosan ítéli meg a helyzetet, hiszen az önkormányzat minden bajba került háznak a legnagyobb szakmai támogatást biztosította a pénzügyi és jogi helyzet tisztázásához.

Az érintettekben óriási feszültséget okoz, hogy nem tudják, miféle igazságszolgáltatásra számíthatnak, és főleg, mikor. Amíg sikerülhet megállapítani, hogy kinek miben mekkora a felelőssége, nekik kell fizetniük a súlyos tízmilliókat, és nagyon sokuknak nincs miből.

Nemcsak a sikkasztásban érintett társasházakban, hanem a többiben is nagy a bizonytalanság Százhalombattán. Nagyon sokan keresik meg a szerkesztőséget különféle történetekkel, amelyekből úgy tűnik, nem Hart Andrea volt az egyetlen közös képviselő a városban, aki nem tartotta be a szabályokat. Az emberek többsége azonban kerüli a kellemetlen helyzeteket, és még akkor sem vállalkozik a konfrontációra – akár arra, hogy nevét felvállalva tárja a nyilvánosság elé a tapasztalt visszásságokat -, ha tudja, hogy nem babra, hanem a saját pénzére, nehezen megszerzett tulajdonára megy a játék.
Ugyanakkor sokan váltak gyanakvóvá, szeretnének biztosak lenni, hogy minden rendben megy a házuk táján. Mit tehetnek ezért? – kérdeztük Berczi Norbert jogászt. Mint mondta, bármelyik résztulajdonos felkérhet egy szakembert – könyvvizsgálót, üzletviteli tanácsadót, ügyvédet, vagy akár egy másik társasház közös képviselőjét -, hogy vegyen részt a közgyűlésen és ellenőrizze a dokumentumokat. Ha ő maga nem tudja, vagy nem akarja megfizetni a szakértő munkáját, kezdeményezheti, hogy a társasház bízza meg és fizesse ki. Ötven albetét vagy 10 millió forint forgalom feletti társasházban a lakókból alakult számvizsgáló bizottságnak kötelező mérlegképes könyvelő szakmai tudását is igénybe venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése